Hat Yazıları Çeşitleri

Hat sanatı, Arapça harfler ile güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanatın kökleri 8. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Hat sanatı ustasından öğrenilen bir zanaattır. Usta olabilmek için yıllarca çalışmak gerekebilir. İşte bu sanatı özel kılan nokta da budur.  0537 777 73 04 Elit Ticaret Elit Toptan Hat yazıları kendi içerisinde çeşitlenmiştir. Bu yazımızda size hat yazısı çeşitleri hakkında detaylı bilgi vereceğiz. 

Hat yazılarının çeşitleri nelerdir?

Hat sanatının temelini harfler oluşturmaktadır ve harflerin yazılışına göre altı çeşit hat yazı çeşidi vardır. Şimdi detaylara bakalım.

Kufi hat

İsmini Irak’ın Kufe şehrinden alan Kufi hat, dik ve köşeli bir yazış stilinin sergilendiği bir hat yazısı çeşididir. İslam hat sanatının en eski türüdür.

Sülüs hat

Sülüs kelimesinin anlamı üçte bir demektir ve Sülüs hat ise bu anlamdan doğarak harflerin üçte birinin yuvarlak yazıldığı bir hat yazısı çeşididir. İlk olarak Vezi İbn-i Mukla tarafından kaleme alınmıştır. Sülüs hat tarzı camiiler, mezar taşları ve medrese kitabelerinde sıklıkla rastladığımız bir yazı çeşididir.

Nesih Hat

Nesih hat sözlük anlamı olarak ortadan kaldırmak anlamına gelir. Bu hat yazı türüne Kuran-ı Kerim sayfalarında rastlamaktayız. Nesih hat şeklen sülüs hattının küçük halde yazılmış şeklidir.

Rika Hat

Rika hat, küçük sayfa anlamına gelmektedir. En sık kullanılan hat yazısı çeşidi olarak bilinmekte olup sülüs tarzında yazılan bir hat yazısı çeşididir. Kuran sayfalarının sonundaki dualarda ve icazetnamelerde kullanılmıştır.

Reyhani Hat

Reyhani hat ismini reyhani çiçeğine benzerliğinden almaktadır. Muhakkak hattın küçültülerek yazılmasından oluşur. Kuran-ı Kerim’in yazılmasında bu yazı çeşidi kullanılmıştır.

Tevki Hat

Tevki hat, halife ve vezirlerin kullandığı bir hat yazısı çeşididir. Ön planda olan özelliği ise harflerin birleşmeden birbirine bağlanmasıdır. Sülüs hatta benzer fakat daha özensiz bir şekilde yazılır. 

Bu yazımızda hat yazısı çeşitleri, hat yazısı türleri ve hat sanatı nedir gibi konulara değindik. Eğer siz de hat sanatına ilgiliyseniz ve hat yazılı tablolar hakkında araştırmalar yapıyorsanız 0537 777 73 04 Elit Ticaret Elit Toptan olarak birinci sınıf işçilik ve yılların getirmiş olduğu tecrübe ile sizleri dinliyor, talepleriniz doğrultusunda titizlikle üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünlerin teslimini güvenle gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimizi incelemek ve diğer modellere bakmak için  0537 777 73 04 Elit Ticaret Elit Toptannumaramızdan kişiye özel sipariş verebilirsiniz. 

WhatsApp
//