Hattat Nedir & Kimdir?

Bu yazımızda hattat nedir ve hattat kimdir gibi sorular cevaplayacağız. Fakat bundan önce hat sanatı nedir sorusunu cevaplayalım. Hat sanatı Arap harflerinin gelişme gösterdiği 6.yy ve 10. yy arasında ortaya çıkmıştır. En parlak dönemini Osmanlı zamanında yaşayan bu sanat derin anlamlara sahiptir. Hat sanatını icra eden kişiye ise hattat denmektedir. Hattatlar eserlerinde güzellikleri, duyguları, düşünceleri kalem ve kâğıt ile bir araya getirerek resmederler. Eğer hattatlar hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız yazımızı okumaya devam eden.0537 777 73 04 Elit Ticaret Elit Toptan

 

Hattat nedir ve kimdir?

 

Hattat nedir sorusunun en basit ve kısa anlamda cevabı; hat sanatını icra eden kişidir. Hat sanatını icra eden hattatlar Osmanlıca, Farsça ve Arapça sözcükler ile farklı yazı çeşitlerini farklı yüzeyler üzerinde yazarlar. Bu sanatı icra ederken her biri farklı anlam ve teknik barındıran Sülüs, Nesih, Muhakkak, Reyhani, Tevki, Rik'a, Ta'lik, Divani gibi teknikler kullanırlar.0537 777 73 04 Elit Ticaret Elit Toptan

 

Hat yazısı yazarken kullanılan malzemeler arasında ise; makas, yazı takımı, aharlı kağıt, mürekkep, kalemtraş, kalemdan, lika, hokka, mühre ve celi kalem gibi malzemeler bulunur. Hat sanatında hadisler veya özlü sözler bir forma sokulur. Hattatlık eğitim alınarak yapılabilir. Fakat bu meslek sabır ve özveri ister. Çünkü hattatlık bir yoldur. Hat eğitimi sonrasında öğrenciler hattat olurlar fakat aynı zamanda öğrenci olmaya devam ederler. Çünkü hat sanatı ömrün sonuna kadar devam eden bir disiplin ve usta- çırak ilişkisini baz alan bir sanattır.

 

Eski zamanlarda hat dersleri meşk adı verilen tek tek harflerin yazılışının öğrenilmesiyle başlamıştır. Daha sonrasında harflerin birleşme biçimleri, sözcüklerin ve tümcelerin yazılış tarzlarının öğrenilmesiyle devam etmiştir. 3 ile 5 yıl arasında süren eğitimde hattat adayı 2 veya 3 hattatın önünde yazı yazarak sınava girmiştir.

 

Hat sanatında; hat sanatıyla ilgili olmak, yetenekli olmak, iyi malzeme kullanmak, ustadan onay almak, her gün yazmak, azimli olmak büyük önem taşımaktadır. Hattatlar eski zamanlarda üç gruba ayrılmıştır. Birinci grup okullarda yazı dersi veren meşk hattatları, ikinci grup yazma kitapları kopya eden ve ısmarlama yazan hattatlar; üçüncü grup ise özgün yapıt veren ve öğrenci yetiştiren hattatlardır.

 

Tarihte oldukça önemli birçok hattat bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; yazdığı Kuran'lar ile Hafız Osman, Ayasofya'nın içindeki büyük yazıları yazan Kazasker Mustafa İzzef Efendi ve Süleymaniye Camii'ndeki yazıları yazan Ahmet Karahisari’dir. Osmanlı zamanında iyi yazılmış bir hat yazısı ve yüzey hat yazıları için büyük paralar ödendiği bilinmektedir.

 

 

WhatsApp
//