Hüsn-i Hat Nedir?

Hüsn-i hat nedir, hüsn-i hat nasıl yapılır, hüsn-i hat tarihçesi / hat sanatı tarihçesi, hat sanatı sanatçıları, hat sanatında kullanılan malzemeler gibi hüsn-i hat ile ilgili merak edilen konuların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz. İslam'da sanat çeşitli şekillerde kendisine yer bulmuş ve bu sayede önemli sanatçıların yetiştirilmesini sağlamıştır. Bu farklı sanat türleri arasında en sık kullanılanı ise yazı yazma sanatıdır.

 

Hüsn-i hat sanatı nedir / Hat sanatı nedir?


Öncelikle hat sanatı kavramını açıklayalım. Hüsn-i hat, Arap harfleri ile oluşturulan güzel yazı yazma sanatıdır. Hat kelimesi Arapçada çizgi anlamına gelir. Hat sanatı, diğer adıyla hüsn-i hat, Arap harflerinin 6-10. yy arasında geçirdiği gelişme dönemiyle ortaya çıkmıştır. Hüsn-i hat'ta İslami yazı çeşitleri belli ölçü ve kurallara bağlı kalınarak yazılır. Bu yazı sanatını başarılı bir şekilde icra eden kişilere ise hattat denir. Hattatlık, yani hat sanatçılığı Kuran'ın özenli bir şekilde yazılmasıyla öne çıkmıştır. Bu nedenle hattat dendiğinde, Kuran'ı el ile yazan kişiler akla gelir. Ancak bir ölçüye bağlı kalınmadan yazılan bu yazılar hüsn-i hat olarak değerlendirilmez, bu yazıları yazanlara da hattat denmez. Buraya kadar hüsn-i hat nedir / hat sanatı nedir sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Dilerseniz diğer merak edilenlerle devam edelim.

 

Hüsn-i hat tarihçesi / Hat sanatı tarihçesi


Hüsn-i hat nedir / hat sanatı nedir sorularını yanıtladıktan sonra hüsn-i hat sanatı tarihçesi konusunu ele alalım. Hat sanatı yukarıda da belirttiğimiz gibi İslam'ın ilk yıllarından itibaren uygulanan bir sanattır. İlk dönemlerinde düz yazı şeklinde olan bu sanata ma'kıli denmekteydi. Bunun ardından Kufi denen yazı sanatına geçiş oldu. Kufi daha zor bir sanat olduğu için bir standart oluşturulması amacıyla bu yazıya çeşitli ölçü ve kurallar getirildi. 0537 777 73 04 Elit Ticaret Elit Toptan

 

Hat sanatı en parlak dönemini Osmanlı zamanında yaşadı. Öyle ki bu durumla ilgili şöyle bir söz vardır:
 

''Kuran Mekke'de indi, Kahire'de okundu, İstanbul'da yazıldı.''

 

Hat sanatı sanatçıları arasında en bilineni; daha doğrusu Türk hat sanatının kurucusu Şeyh Hamdullah'tır. Hamdullah Efendi, yazı sanatına koyulan kurallarda bazı değişiklikler yaparak Arap yazısına daha yumuşak bir görünüm kazandırmıştır. Kendisinden sonraki nesillere bu sanatı aktarabilmek için dersler vermiş ve hattatlar yetiştirmiştir. Hamdullah Efendi'nin bu üslup ve anlayışı 17. yüzyıla kadar sürmüş; ondan sonra ise Hafız Osman Arap yazısına estetik bakımdan en olgun biçimini kazandırmıştır. Bu tarihten sonra yetişen hattatların hepsi Hafız Osman'ı örnek almışlardır.

 

Türk hat sanatı, 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl başlarında parlaklığını sürdürmeye devam etmiştir. Ancak 1928 yılında Latin alfabesine geçilmesiyle birlikte yaygın bir sanat olmaktan çıkmış; bugünkü gibi geleneksel bir sanat halini almıştır.

 

Hüsn-i hat sanatı nasıl yapılır? / Hat sanatında kullanılan malzemeler


Buraya kadar hüsn-i hat nedir, hat sanatı nedir, hüsn-i hat tarihçesi, hat sanatı tarihçesi, hat sanatı sanatçıları gibi konuları ele aldık. Dilerseniz şimdi de hüsn-i hat sanatı nasıl yapılır, hat sanatında kullanılan malzemeler konularına bakalım.

 

Hüsn-i hat sanatını icra etmek için hat sanatçısı (hattat), öncelikle yazacağı güzel söze veya cümleye karar verir. Sonra da onu kendi hayal gücü ile birleştirerek bir sanata dönüştürür. Buradan hareketle herkesin bu sanatı icra edemeyeceği söylenebilir. Hattalık bilgi, deneyim ve yaratıcılık gerektiren bir daldır.

 

Hat sanatında kullanılan malzemeler; kağıt, kalem ve mürekkeptir.
 

Kalem: Kamış kalem, kargı kalem, tahta kalem, çifte kalem, demir kalem, kurşun ve renkli kalem, tarama kalemi, cetvel kalemi vb. çeşitleri vardır.
 

Mürekkep: Beyaz, siyah, lal, gülyuni, lacivert, asumani, altın, zırnık, tashih mürekkepleri olarak çeşitlere ayrılırlar.

 

Kağıt: Renk ve kalite bakımından farklı çeşitleri vardır.

 

Bu yazımızda hüsn-i hat nedir, hüsn-i hat nasıl yapılır, hüsn-i hat tarihçesi / hat sanatı tarihçesi, hat sanatı sanatçıları, hat sanatında kullanılan malzemeler gibi hüsn-i hat ile ilgili merak edilen konulara yer verdik. Eğer siz de en iyi hat sanatı tabloları evinizde, iş yerinizde dekoratif amaçlı kullanmak istiyorsanız en güzel el yazısı hat tablo modelleri için sitemizi ziyaret edin: 0537 777 73 04 Elit Ticaret Elit Toptan

 


 

WhatsApp
//